Korditseps ehk kedristõlvik - Hiina meditsiinist tuntud tervendaja

Korditseps seen

 

“Korditseps on minu elukvaliteeti tugevalt tõstnud. Varasemalt tarbisin tähestiku alusel apteegi vitamiine: B, C, D, K, Mg! jne. Ometi olin pidevalt väsinud ja jõuetu. Sõber soovitas mulle Korditsepsi ja tahan öelda, et see päriselt töötab! Tahan teid tänada, et ei pea enam meeles pidama millal-mida võtta, vaid saan lisada lusikatäie hommikukohvi sisse ja enesetunne on päriselt parem! Samuti on see minu väga tujukale seedimisele ainult hästi mõjunud. Jõuan trennis käia ja enda eest paremini hoolitseda.” - Liisa

Meil on hea meel, et selline tagasiside on igapäevane ja korduv. Väga paljude inimeste elukvaliteeti on tõepoolest Korditseps suurel määral tõstnud.

Rohkem energiat, motivatsiooni ja teotahet on vaid mõned omadused, mida Seente Vägi Korditseps garanteerida saab. 

Kuid, mis seen see Korditseps õigupoolest on?

Antud artiklis toome välja raviseen korditsepsi päritolu, kasvamisprotsessi ning kasutusvõimalused. Seda seent on Hiina meditsiinis tunnustatud ja kasutatud juba aastasadu kui mitte tuhandeid.  Nüüd on see jõudnud meieni – allolevas tekstis toome välja kõik, mida sa Korditsepsi kohta teadma peaksid!

Kui lugeda ei viitsi, vaata allolevat videot. Henri seletab lihtsalt ja loogiliselt Korditsepsist kui stimuleerivast seenest!  :)

Tänapäeval üha kasvav probleem arengumaades on inimesi painavad erinevad kroonilised haigused. Põhjustena saab välja tuua vähese liikumise, ebatervisliku elustiili ja ebakvaliteetse toidu. 

Just toitumisharjumusi peetakse üheks peamiseks krooniliste haiguste riskiteguriks, nagu rasvumine, diabeet, hüpertensioon, hüperlipideemia (kolesterool) ja teised haigused, mis mõjutavad inimese üleüldist heaolu.[9]

Pole imestada, et teadusringkond on suunanud suure tähelepanu sellele inimkonda hävitavale probleemile. Teadlased töötavad pidevalt, et leida looduslikult esinevaid tervendavaid toitaineid, mis aitaksid inimeste tervisliku seisu parandada ilma kahjulike mõjudeta.

Seepärast ongi suunatud pilgud veel seni tundmatusse seenemaailma! [10]

Toitumist ning toitainete kättesaamist läbi seedimise peetakse inimese funktsionaalse toimimise alustalaks. Õige ning piisav toitumine on vajalik ellujäämise, füüsilise kasvu, vaimse arengu, jõudluse, produktiivsuse ning üldise tervise heaolu jaoks. 

SEENEST ÜLDISELT 

Korditseps seen ehk Hiina-kedristõlvik

Cordyseps sinensis ehk Hiina kedristõlvik on haruldane looduslikult esinev parasiitseen.

Nimi Korditseps tuleb ladina keelsetest sõnadest cord ja ceps, mis tähendavad eesti keeles süda ja pead. Korditseps on üldnimetus, mis kirjeldab seda  parasiitseente rühma. 

Seni on teada 540 Korditsepsi liiki[2], kuid tuntumad neist on Cordyceps sinensis, Cordyceps sobolifera, Cordyceps cicadicola, Cordyceps liangshanesis, Cordyceps ophioglossoides ja Cordyceps militaris[3].

Seen valib esmalt mõne putukaliigi vastsed, moodustab sellel parasiitide kompleksi, mis moodustub vastsest ja seeneniidistikust. 

See Hiina röövik seen valib oma elukohaks putuka, tõugu või rööviku pea. Seen valib esmalt mõne liigi vastse, loob sellele parasiitide kompleksi, mis moodustub röövikust ja seene stroomast.[1] 

Seene strooma on padjakujuline seeneniitide põimik, millel arenevad seente paljunemisorganid. Vastsed nakatuvad seenega suve ja sügise perioodil, seen hakkab neid vaikselt sööma ja muudab vastsed talveperioodil jäikadeks ussideks (DongChong). 

Järgmise aasta kevad-suvel kasvab seen eelmainitud vastse peast ning on tuntud suve taimena (XiaCao).[4]

Seent kutsutakse tema kasvamise protsessi pärast Hiina keeles DCXC (Dong Chong Xia Cao) ja jaapani keeles Tockukaso, mis tähendab „talve-putukat ja suve-taime“. 

Cordyceps sinensis on austatud ja tuntud turgutaja, mida on kasutatud Hiina meditsiinis nii Hiinas, Jaapanis, Koreas kui teistes Aasia maades.

Korditsepsi raviomadused avastati 2000 aastat tagasi. Seen esineb ennekõike Hiina mägipiirkondades ja Tiibeti kiltmaal ehk maailma kõige kõrgema  keskmise kõrgusega platool. Nii selle kõrge toitainete sisalduse kui raviomaduste pärast, peetakse seda üheks kalleimaks tooraineks, mida Idamaa meditsiinis kasutatakse. Tänapäeval transporditakse seent üle maailma. [5],[6]

KORDITSEPSI TOIMEAINE

Korditsepsi toimained ja bioaktiivsed ühendid

Korditsepsile omastatakse erinevaid bioaktiivseid komponente, millest olulisemaiks peetakse korditsepiini, nii oma ülimalt tervendavale kui toitainelisele potentsiaalile.

  • Korditsepiin - on see osa seenest, mis seedimises hakkab toimetama ning parandab aine- ja rakuvahetust. [20][18] 
  • Bioaktiivseid ühendid - neid võib kirjeldada kui toidus esinevaid kasulike molekule, mis on saadud taimsetest või loomsetest allikatest, neid tuleb tarbida regulaarse energiavahetuse tagamiseks. Neile omistatakse veel põletikuvastased ning ainevahetust reguleerivad omadused.[11] Bioaktiivsed ühendid suurendavad termogeneesi ja energiakulu ning pakuvad tuge rasvumise ennetamisel ning piiramisel [12].
  • Toitained - Korditsepsist leiame suures koguses erinevaid toitaineid: valgud, rasvad, asendamatud aminohapped, kasulikud õlid, karotenoidid, fenool ühendid, flavonoidid, mineraalid (Fe, Ca, Mg, Ni, Sr, Na, Ti, Pi, Se, Mn, Zn, Al, Si, K, Cr, Ga, V ja Molekulid 2020, 25, 2735 3/21 Zr), vitamiinid (B1, B2, B12, E ja K), samuti erinevat tüüpi süsivesikud nagu monosahhariidid, oligosahhariidid, polüsahhariidid, steroolid, nukleosiidid jne. [17]

Toome välja 7 raviomadust, mida Korditsepsile omastatakse:

1. Põletikuvastane toime

Erinevatest uuringutest, mis on läbi viidud rottide ja merisigade peal, näeme, et Korditseps vähendab põletikulisi protsesse kehas. See parandab rottidel esilekutsutud hingamisteede põletikku, mis viitab sellele, et seda saab kasutada astma ennetamiseks ja raviks.

2. Antioksüdantne, ajutööd parandav ja vananemisvastane toime

Korditsepsi uurijad Chen ja Li (1993) koostasid nimekirja vananemisvastastest traditsioonilistest Hiina meditsiinist teada ravimitest – üks neist oli Korditseps. Lisaks on välja toodud, et Cordyceps sinensise ekstrakt parandab õppimisvõimet ja mälu, suurendab hapniku vahetust organismis. Hapnikku on vaja selleks, et vabastada toitainetest energiat.[13]

3. Imuunsüsteemi tugevdav toime

Viimastel aastatel on uuritud võimalust, et seenteekstraktid ja isoleeritud komponendid stimuleerivad või pärsivad immuunsüsteemi spetsiifilisi komponente. 

Immunomodulaatorid võivad olla tõhusad ravimid nõrga või haige immuunsüsteemi korral. On tehtud ulatuslikud uuringud, mis on keskendunud erinevate korditsepsi liikide immuunsüsteemi tugevdavatele ja haigusi tõrjuvatele omadustele. Nagu eelnevalt öeldud, on korditsepsist eraldatud mitmeid olulisi immunomoduleeriva toimega aineid. Seentel on ka allergiaid pärssiv toime. [14] 

4. Vähivastane, antiproliferatiivne (kudede kasvamist pärssiv)  ja antimetastaatiline (siirdeid pärssiv) toime

Erinevad kasvajad on üks peamisi surma põhjuseid maailmas. Kasvajavastane toime on korditseps seene üks peamisi ravitoimeid. Erinevate kasvajate kasvu pärssiv võime on tuvastatud paljudel korditsepsi liikidel. 

Korditsepsi bioaktiivsed komponendid, millel on kasvaja vastane toime, on peamiselt polüsahhariidid, steroolid ja adenosiin. Pidevalt avastatakse seenest uusi kasvajavastaseid ühendeid.

Vähi takistamine võib toimuda mitmel viisil, mis on järgmised: 

  1. immuunsüsteemi tugevdamine;
  2. RNA sünteesi valikuline takistamine, mõjutades seeläbi valgu sünteesi;
  3. veresoonte idanemise/võrsumise (ing.k the sprouting) piiramine 
  4. vähirakkude apoptoosi esilekutsumine
  5. signaaliradade reguleerimine
  6. antioksüdatsioon ja vabade radikaalide vastane toime
  7. mutatsioonivastane toime
  8. kasvajat põhjustavate viiruste paljunemise häirimine
  9. nukleiinhapete metüülimise esilekutsumine. [15]

5. Maksafunktsioone toetav ja parandav toime

Maksavaevused on levinud terviserike, mis mõjutab paljusid inimesi. Primaarse maksavähi esinemissagedus kasvab maailmas pidevalt, see on paljuski seotud hepatiidi viirusnakkusega. Maksahaiguste ennetamisel on abi leitud korditsepsist. Loomkatsed ja kliiniliste uuringute andmed näitavad, et korditsepsil on maksale kaitsev toime, sh viirusliku A-hepatiidi, B-hepatiidi ning kroonilise C-hepatiidiga patsientidele.

Korditseps suurendab orgaanilist rakuimmunoloogilist funktsiooni ja muudab HBeAg-positiivse HBeAg-negatiivseks, parandab maksafunktsiooni ning takistab maksafibroosi.

Maksa kaitsmiseks mõeldud korditsepsi bioaktiivsed komponendid võivad parandada orgaaniliste rakkude immunoloogilisi funktsioone, eemaldades kahjulikud komponendid ja vähendades seeläbi maksarakkude vigastusi.

Korditsepsi mõju maksa kaitsmisel esitati järgmiselt:

  1. kaitsev toime immuunsüsteemile;
  2. tervendav mõju kroonilise B-hepatiidiga patsientidele;
  3. tervendav toime hepatotsirroosiga patsientidele pärast hepatiiti;
  4. kaitsev toime maksafibroosi vastu. 

Võtmetegur maksahaiguste ravis on viiruste pärssimine ja eemaldamine patsientide maksast, organismi immuunsüsteemi parandamine ja maksafibroosi kulgemisprotsesside takistamine.

6. Neerufunktsioone toetav ja parandav toime

Korditsepsi mõju neerude kaitsmisel esitatakse peamiselt kolme aspektina: 

  1. tervendav toime toksilisele neerukahjustusele;
  2. kaitse kroonilise neerupuudulikkuse eest;
  3. glomeruloonfriidi ehk tugeva neerupõletiku leevendamine.

 Korditsepsi mõju neerudele on tõestanud rida katseid. [16]

7. Südamekaitse ja antihüpertensiivne toime

Korditsepsil on palju positiivseid mõjusid südame-veresoonkonna süsteemile. See alandab vererõhku, võitleb kolesterooli vastu samuti on tal rütmihäire vastane toime. 

KÕRVALNÄHUD

Korditsepsi kõrvalnähtudest on vähe teada, sest Lääne meditsiinis on tegu võrdlemisi uue toidulisandiga. Teada on, et harvadel juhtudel esineb suukuivus, iiveldus, peavalu või kõhulahtisus. Veel harvematel juhtudel on esinenud allergilisi reaktsiooni, kuid seni pole seenemürgitust tuvastatud. 

Katseid on tehtud hiirte ja jäneste peal, kus hiirtele on 7 päeva jooksul doseeritud 80g/kg kohta korditsepsi päevas. Jänestele aga kolme kuu jooksul 10g/kg kohta. 

Hiljem tulemusi mõõtes ei täheldatud mitte ühtegi mürgituse märki ega neeru- ja maksa näitajate halvenemist.[19] Sellegi poolest soovitame hoolikalt tutvuda võetava seene päritoluga, kuna paljud korditsepsipulbrid võivad olla segatud, kas kartuli või riisiga.

 KOKKUVÕTE

  1. Ravim seened on osutunud väga tõhusaks paljude tõsiste haiguste vastu. Korditsepsi peetakse erinevate bioaktiivsete ainete  suurepäraseks hoiustajaks.
  2. Korditsepsi toime keskendub peamiselt hapniku suurenenud kasutamise ja ATP tootmise võtmemõjudele, samuti veresuhkru metabolismi stabiliseerimisele. Korditsepiin, korditsepiinhape, polüsahhariidid, vitamiinid ja mikroelemendid võivad vähemalt osaliselt olla nende tuntud tegurite põhjusteks.
  3. Toiteväärtuselt ülipotentset raviseent peetakse tugevaks energiaallikaks, sest on võimeline elustama ja kaitsma mitmeid organsüsteeme
  4. Mitmed korditsepsist valmistatud preparaadid (farmatseutilised, toidulisandid jms) kaitsevad neeru- ja maksafunktsioone, parandavad rakusisest energiavahetust, suurendavad veres hapnikuvarustust ja loomuliku vastupidavust, eemaldab toksiine kehast, hoiab veresuhkrut kontrolli all, aeglustab vananemiseprotsessi, stimuleerib loomulikku energiavahetust ja toidab organismi immuunsüsteemi.
  5. Puhast seent tarbides pole kõrvalnähte tuvastatud. 

IGALJUHUL…

Kui sul on rohkem huvi ja tunned, et see seen võib sind aidata teekonnal parema iseendani, siis soovitame sul proovida Seente Vägi korditseps ekstrakti! See on USA-s erapooletus laboris testitud ning parim turul olevatest seenepulbritest.

 

Seente Vägi Korditseps

 

Artikli autor: Nora

Kasutatud kirjandus:

[1][3][9][11][17] Syed Amir Ashraf, A. E. (2020). Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Medicinal Fungus Cordyceps with Its Nutraceutical and Therapeutic Potential. Molescules, 12, pp. 1-21.

[2][6] Caihong Dong, S. G. (2015). Cordyceps industry in China. Mycology - An Internationaö Journal on Fungal Biology, 6(2), 121-129. doi: 10.1080/21501203.2015.1043967

[4][5][7] Xuanwei Zhou, Z. G. (2009). Cordyceps fungi: natural products, pharmacological functions and developmental products. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 61, 279-291. Retrieved 07 05, 2022, from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1211/jpp.61.03.0002

[8] Shuang Yang, L. J. (2014). Optimization of fermentation process of Cordyceps militaris and antitumor activities of polysaccharides in vitro. Journal of Food and Drug Analysis, 22(4), 468-476.

[10] Mohd Adnan, S. A. (2017). Effect of pH, temperature and incubation time on cordycepin production from Cordyceps militaris using solid-state fermentation on various substrates. CyTA - Journal of Food, 15, 617-621.

[12] Nalin Siriwardhana, N. S.-M. (2013). Modulation of adipose tissue inflammation by bioactive food compounds. Journal of Nutritional Biochemistry, 24, 613-623.

[13] Chen, K. L. (1993). Recent advances in studies on traditional Chinese anti-aging materia medica. Traditional Chinese Medicine, 13, pp. 223-226.

[14][15][16][20] Xuanwei Zhou, Z. G. (2010). Cordyceps fungi: natural products, pharmacological functions and developmental products. Pharmacy and Pharmacology, 279-291.

[18] T. B. Ng, H. X. (2005). Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 57, 1509-0519. doi:10.1211/jpp.57.12.0001ISSN 0022-3573

[19] Peter Xin Chen, S. W. (2013). Properties of Cordyceps Sinensis: A review. Journal of Functional Foods, 5, 550-569.


Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist heaks kiita.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.